De beste zorg voor uw houten meubelen!

Houten meubels. Een mooie aanvulling op uw huis met een traditionele uitstraling. De nodige zorg is vereist om houtwerk van goede kwaliteit zo lang mogelijk te behouden en de levensduur te verlengen. Zeker als je daadwerkelijk unieke houten meubelen hebt laten maken bij een groot meubelmakerij, is het een schande om deze niet te onderhouden. Zowel voor het hout als voor uzelf, het zal u langdurig plezier bezorgen als u deze aanwijzingen opvolgt.

Vocht

Zorg ervoor dat uw houten meubels de juiste luchtvochtigheid hebben. Alleen dat houdt het hout prachtig. Hout kan 'werken'. Dit suggereert dat het onder invloed van bepaalde factoren van vorm en structuur kan veranderen. Als uw houten tafel of kast in een volledig droge lucht staat, wordt het hout meestal droog en ruw, waardoor het kan splijten. Als uw houtwerk te vochtig wordt, kan het verminderen of opzwellen. Binnen zijn de temperaturen meestal ideaal voor houten meubels, maar wees vooral voorzichtig met meubels in kelders, zolders en terrassen.

Schrobben

Gebruik kan krassen of verkleuringen op houten meubels veroorzaken. Deze kunnen zowel eenvoudig als snel worden verwijderd met een vloerwas. Verder breng je een veiligheidslaag aan op de houten meubelen met een vloerwas om ervoor te zorgen dat deze bij verder gebruik zeker veel minder snel en veel minder ernstig wordt aangetast. Het polijsten van kasten en ook tafels zorgt bijvoorbeeld voor een glanzende impact op het meubilair en bovendien voor een frisse geur van het hout. Een vloerwas is met name geproduceerd meubilair in huis en is niet bestand tegen grote hoeveelheden water.

Kleuring

Hout kan bij veel zonlicht verkleuren. Meestal is dit een bleke en ook doffe kleur die niet extreem mooi is. Dit zal zeker niet snel gebeuren als er houten meubels in je huis blijven staan, maar wel als het in de volle zon wordt gezet. Richt je daarnaast op ramen, zodat je tafel bijvoorbeeld niet gedeeltelijk wordt aangetast. Er is eigenlijk helemaal niets te doen tegen verkleuring. Een houten tafel zou je weer kunnen schilderen, maar dit geeft niet altijd een mooi resultaat en heeft ook geen zin bij deels onzuivere tafels. Let dus goed op waar u uw houten meubels neerzet.

Reinigen

Hout is erg gevoelig voor vuil en roet. Daarom is het noodzakelijk om houten meubels dagelijks schoon te maken met een vochtige en nette stof. Dit voorkomt dat vuil in het hout dringt en ook bederft. Het is een goed idee om houten meubels regelmatig op te ruimen, omdat dit de levensduur echt verlengt. Als aanwijzer voor houten tafels zou ik zeker aanraden om achtbanen en placemats te gebruiken. Het bespaart schoonmaakwerk en stelt de tafel veilig!