Een huis huren? Waar je aan moet denken

Overweegt u uw woning tijdelijk te verhuren? Bent u bijvoorbeeld kort op reis en staat uw huis leeg? Daarna bent u wellicht van plan uw appartement of woning voor korte tijd privé te verhuren, maar moet u binnenkort voor een bepaalde regeling zorgen. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u tijdelijk nog privé kunt verhuren.

Uw woning voor een korte periode verhuren

U kunt uw woning verhuren met een tijdelijk contract van maximaal 2 jaar. Dan spreek je van tevoren af ​​dat het optimaal twee jaar gaat duren en leg dit ook goed vast in een arrangement. U kunt dit gewoon doen wanneer. Als vastgoedbeheerder dient u dit nogmaals schriftelijk te bevestigen voordat de regeling afloopt. Of anders bestaat de mogelijkheid dat het contract wordt geruild voor een contract voor een onzekere periode. Ondertussen kun je de overeenkomst niet zomaar opzeggen en moet je ook gewoon wachten tot de overeenkomst daadwerkelijk is afgelopen, daarna mag je zelf de woning weer betreden.

Tussentijdse verhuur

Je hebt ook het tussenliggende service-alternatief. Gaat u voor een bepaalde periode ergens anders wonen, dan kunt u uw woning tijdelijk verhuren door middel van een tussentijdse huurovereenkomst. U spreekt bijvoorbeeld met de huurder een detailmoment af en hierin dient tevens een uitzettingbepaling te worden opgenomen. Het specificeert dat de bewoner het huis moet verlaten als het contract afloopt. Dan mag de verhuurder het contract opzeggen aan het einde van de aangegeven huurperiode. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de wettelijke opzegtermijn en de lengte daarvan is afhankelijk van de duur dat de huurder daadwerkelijk al in de woning is geweest.

Job Act

Dan heb je nog het arbeidsrecht. Met die wetgeving kunt u namelijk in 2016 uw te koop staande woning verhuren. Dit beschermt tegen huizen die voor een zeer lange periode onbewoond zijn en het dubbele van de zorg voor individuen die hun woning nog te koop hebben en die momenteel ergens anders wonen. Meestal zijn er rigoureuze behoeften en uw huis moet vaak een bepaald aantal maanden onbewoond zijn en u mag ook niet meer op dat adres worden aangemeld. Verder heb je ook een vergunning nodig van de wijk, die je zeker krijgt voor maximaal vijf jaar. Bovendien is de minimale huurduur zes maanden en loopt het contract af als de licentie afloopt.

Verhuurmakelaar

U kunt uw huis ook verhuren via een verhuurmakelaar. Het voordeel hiervan is dat alles voor u geregeld wordt en u zorgeloos uw woning kunt verhuren.