Hoe maak je de beste Espresso Martini cocktail?

Het is een razend populair drankje: Espresso Martini. Heb jij er al van gehoord? Ook de afkorting is veelvuldig in gebruik: ‘esma’. Het is een cocktail die naar koffie smaakt, en tegelijkertijd zoet en romig is. Een overheerlijk drankje! Maar hoe kun je thuis nu een Espresso Martini bereiden? Lees verder voor het recept.

Wat is een Espresso Martini?

Allereerst nog even een kort stukje uitleg. Want wat is een Espresso Martini nu precies? Het is een cocktail die steeds vaker wordt gedronken, maar die eigenlijk al sinds 1983 bestaat. De cocktail is uitgevonden door Dick Bradsell, in Brasserie Soho in London. Veel mensen denken dat het drankje van een Italiaanse afkomst is, maar dat klopt dus niet. Nog iets om uit de wereld te helpen: er gaat geen Martini in het drankje. Het drankje heeft deze naam gekregen, omdat het in een Martini glas wordt geserveerd. Koffie is echter wel een belangrijk onderdeel van het drankje, zoals we hieronder verder toelichten. Dat niet alleen: je hebt nog meer ingrediënten nodig om tot het smaakvolle geheel te komen. Bitter en zoet komen samen in deze cocktail, wat voor die prachtige balans in de smaak zorgt. Zo, weer iets geleerd!

Ingrediënten Espresso Martini

Wat gaat er allemaal in een Espresso Martini? Dit zijn de ingrediënten op een rijtje:

  • 30 ml espresso
  • 30 ml wodka
  • 30 ml koffielikeur
  • 3 koffieboontjes
  • 5 ml suikersiroop (optioneel)
  • IJsblokjes

Kies voor een krachtige espresso, zodat de koffiesmaak duidelijk naar voren komt. Met koffiecups in een klassieke of sterke smaak zit je goed. Wat betreft de koffielikeur kies je er eentje naar smaak. Of deze nu net iets zoeter of juist iets bitterder is: jij bepaalt. Houd je van een extra zoete smaak? Dan kun je optioneel nog wat suikersiroop toevoegen aan het drankje. Dit is echter geen vereiste. Extra tip: 30 ml staat gelijk aan de inhoud van één barmaatje. Handig om aan te houden!

Bereiding Espresso Martini

Heb je alle benodigdheden in huis? Mooi! Dan gaan we over tot de bereiding. Het werkt vrij eenvoudig, maar je hebt wel bepaalde onderdelen nodig: een barmaatje en cocktailshaker. Zet allereerst het kopje espresso. Je hoeft deze niet af te laten koelen: je kunt ‘m direct gebruiken. In de cocktailshaker stop je ijsblokjes, waar je de espresso aan toevoegt. Hierna voeg je de wodka en koffielikeur toe. Dan is het tijd om te shaken! Schud het drankje flink door elkaar, totdat er een ijskoud laagje op de shakebaker ontstaat. Hierna schenk je het – zonder ijs – uit in het martiniglas. Garneer het drankje met de koffieboontjes: met een cocktailpincet kun je ze precies in het midden van het glas krijgen. De koffieboontjes zijn trouwens niet bedoeld om op te eten, maar zijn puur voor de sier. Wat een plaatje, nietwaar? En dan hebben we het nog niet eens over de geweldige smaak. Het is niet gek dat dit voor veel mensen de favoriete cocktail is. En je hebt ‘m dus ook in een handomdraai gemaakt. Geniet ervan!