Tips bij het uitzoeken van een geboortekaartje

Een geboortekaartje uitzoeken is makkelijker gezegd dan gedaan. Je zoekt iets uit om je kindje aan de wereld voor te stellen, zonder dat je hem of haar zelf al kent. Bovendien blijkt er ook nog eens ontzettend veel keuze te zijn, wat het niet makkelijker maakt om het perfecte exemplaar te vinden. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

Kies voor je eigen smaak

Ook al is het kaartje de eerste manier voor iedereen in je omgeving om kennis te maken met je kind, je kind kan zelf het kaartje nog niet uitzoeken. Dat is jouw taak. Daarom is er helemaal niets mis mee om gewoon lekker naar je eigen smaak te kijken. Uiteindelijk is het enige dat echt telt dat je een kaartje kiest dat je mooi vindt, dat bij jou/jullie past en dat je een goed gevoel oplevert. Of anderen het mooi vinden, of je kind het later mooi gaat vinden, daar hoef je allemaal niet bij stil te staan; daar kun je toch niets aan veranderen.

Past het kaartje bij de naam?

Het is handig om pas een kaartje uit te gaan zoeken als je er qua namen een beetje uit bent. Als je al weet of je een jongen of een meisje krijgt, kun je heel gericht een kaartje gaan zoeken dat bij deze naam past. En zijn bijvoorbeeld wel echt kaartjes die specifiek bij meisjesnamen passen, bijvoorbeeld door hun kleur of motief. Ook voor jongens zijn er specifieke kaartjes te vinden, maar het overgrote deel van de geboortekaartjes kan zowel bij jongensnamen als bij meisjesnamen.

Als je al een beetje weet welke naam het gaat worden, kun je het kaartje wat gerichter uitzoeken. Geen kaart met roosjes als je je dochter Madelief wil noemen. Of geen kaartje met weinig ruimte voor een naam, terwijl jouw kind er juist drie krijgt. Ook kan het ene kaartje beter bij de naam van je kind passen dan het andere; een stoere naam vraagt om een wat stoerder kaartje, terwijl een meer romantische naam weer beter op een wat ‘zachter’ kaartje past. Even wachten met het zoeken van een kaartje tot je er qua naam een beetje uit bent kan dus geen kwaad.

Zelf ontwerpen kan ook

Er zijn bijna ontelbaar veel geboortekaartjes te koop, zodat er vrijwel altijd wel eentje is die volledig bij je past, en die helemaal je smaak is. Toch zijn er ook genoeg mensen die binnen het bestaande aanbod niet het kaartje van hun dromen vinden. Die iets specifieks in gedachten hadden, wat niet in de grote lijsten met voorbeelden van uitgeverijen zit. Geen paniek! Het is tegenwoordig ook heel makkelijk om zelf een kaartje te ontwerpen. Dit kun je helemaal in eigen beheer doen, maar het (deels) uitbesteden kan natuurlijk ook. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, dus dat perfecte kaartje gaat er sowieso komen!